Nazorg

NAZORG

Een verhuis van de kwekerij naar zijn definitieve standplaats is voor elke plant een proces van gewenning.  De grondkwaliteit is anders, er is meer of minder beschutting, meer of minder zon,…

Het is dan ook belangrijk om de planten regelmatig te controleren en het nodige te doen wanneer zich problemen aankondigen.

“Voorkomen is beter dan genezen” is hierbij een gezond principe.

 

SNOEI

Snoei bij het aanplanten alle beschadigde takken weg.

Ook is het aan te raden om éénjarige zijtakken in te snoeien.  Een boom verliest bij het verplanten immers steeds een aanzienlijk deel van zijn haarwortels, waardoor de bladmassa bij een niet-gesnoeide boom te groot kan worden voor het volume aan haarwortels.

WATER

Een “hot” item.  We worden de laatste jaren immers steeds meer geconfronteerd met lange droge periodes, al dan niet vergezeld van hoge temperaturen.  Pas aangeplante beplanting kan dan ook massaal afsterven door een tekort aan water.  Enkele tips om dit probleem te voorkomen of op te lossen :

  • Eén Keer veel water geven, is altijd beter dan elke dag een beetje…
  • Gietranden : Deze randen zorgen er voor dat water kan gegeven worden, zonder dat een groot deel wegspoelt.  Aangezien het water op 1 plaats blijft kan het diep in de bodem doordringen en zich daar verspreiden.
  • TreeGator : Dé ideale oplossing voor zowel nieuwe als bestaande bomen.  De TreeGator past als een jas rond de stam en wordt gevuld met water.  De gaatjes onderaan werken als een versnelde druppeldarm en geven het water af, perfect op de plaats waar het nodig is.  Doordat het water diep in de bodem dringt is bewateren slechts wekelijks nodig, ook bij aanhoudende droogte.

 

 

 

MESTSTOFFEN

  • Indien u vóór het uitvoeren van de aanplantingen de bodem heeft geanalyseerd en op basis daarvan bemesting en/of bodemverbetering heeft toegepast, hoeft u zich de eerste jaren geen zorgen te maken.
  • Het volstaat om na de eerste 2 jaren een standaard onderhoudsbemesting toe te passen die ook in volgroeide tuinen wordt gebruikt.
  • Verdere bemesting kan gebeuren op basis van observatie. Vertraagde groei merkbaar?  Abnormale bladval?  Fletse bladkleur?  Het kunnen allemaal indicaties zijn van tekorten die dan doelgericht kunnen verholpen worden.  Bij twijfel of vermoeden van ernstige problemen is het aan te raden om een bodemstaal te laten nemen.
  • “Overdaad schaadt”, ook bij bemesting. Overdaad aan meststoffen kan de planten zodanig stimuleren dat zwakke stengels/takken ontstaan.

Boomkwekerij Zele : Veldeken 44, A bus 2, 9240 Zele | Tel. : 052 44 94 19

Boomkwekerij Zelzate : Akker 18, 9060 Zelzate 

BTW: BE 0685.495.634

© Greentraders 2020 | Disclaimer | webdesign Nonius bvba

FIT_EntiteitslogoVerticaal_EN
Vignet MPS-ABC NL-800601